Eerste fijnstofmeters uitgedeeld!
Op donderdag 17 oktober is de eerste luchtkwaliteitsmeter in Almere uitgereikt aan Rosa van Gent door wethouder Alexander Sprong. Met het plaatsen van deze meters helpen inwoners om in beeld te brengen hoe het staat met de luchtkwaliteit in Almere. Voor Almere zijn 61 luchtkwaliteitsmeters beschikbaar gesteld.
Almere werkt samen met provincie Flevoland, kennispartners en andere gemeenten aan het project Luchtmeetnet Flevoland. We gaan 3 jaar lang fijnstof meten in de lucht op verschillende plekken. De lucht in Flevoland is meestal goed, maar we willen precies weten hoe het in wijken en straten is. Daarom gaan 61 inwoners uit Almere onder andere fijnstof meten in hun eigen tuin.
Wethouder Alexander Sprong: “Eerder plaatsten we al een professioneel luchtmeetstation aan de Boomgaardweg. Dit is een volgende stap als het gaat om het meten van onze luchtkwaliteit. We maken nu al gebruik van satellieten om de luchtkwaliteit in beeld te brengen, maar met deze meters op de grond kunnen we veel preciezer monitoren. Bijvoorbeeld wat doet het met de luchtkwaliteit als we ergens aan het bouwen zijn? We zijn de snelst groeiende stad en willen de omgeving voor onze inwoners zo schoon mogelijk houden.”
Schone Lucht Akkoord
Almere is één van de ondertekenaars van het Schone Lucht Akkoord. Dit is een afspraak tussen de overheid, provincies en veel gemeentes. Zij werken samen om de luchtvervuiling te verminderen. Het doel is om in 2030 de gezondheid met 50% te verbeteren vergeleken met 2016.
Resultaten metingen
Zodra de meter is aangemeld en geïnstalleerd, zijn de meetresultaten van de meter meteen zichtbaar op de kaarten van Sensor Community en het RIVM. Als inwoners bij de registratie van hun meter aanvinken dat zij niet hun exacte locatie willen laten zien, dan komt dit als een punt op de kaart te staan op een plek dicht bij hun huis. Het wordt dus niet exact op de locatie van hun huis aangegeven.