Eerste IAG Bijeenkomst

Maandagavond 15 juli, vond de eerste bijeenkomst van de adviesgroep voor het Fijnstof Meetnetwerk Flevoland plaats. Dit project zet citizen science in de schijnwerpers, waarbij de inwoners van Flevoland actief bijdragen aan het monitoren van luchtkwaliteit in hun omgeving. Van planning tot uitvoering, hun kennis en standpunten spelen een cruciale rol. 

De adviesgroep, samengesteld uit een diverse groep inwoners, komt ongeveer twee keer per jaar bijeen om de voortgang te bespreken en nieuwe ideeën te formuleren. De eerste bijeenkomst werd geopend met informatieve presentaties door experts van het RIVM en TNO, die de aanwezigen bijpraatten over de gezondheidseffecten van fijnstof en de technische mogelijkheden voor het meten ervan. 

Na deze presentaties begon het interactieve gedeelte van de avond, waar de leden van de adviesgroep hun eigen inzichten konden delen. Samen met de deskundigen van het RIVM en TNO werkten zij aan het formuleren van concrete doelen en plannen voor het meetnetwerk. 

De input van de adviesgroep zal nu worden verwerkt in de verdere ontwikkeling van het project. Een belangrijk aankomend moment is de opening van de aanmelding voor het ontvangen van een fijnstofmeter, die op 19 augustus van start gaat. In een tweede bijeenkomst zal de adviesgroep de voortgang evalueren en nieuwe strategieën bespreken. 

Dit project biedt een unieke kans voor inwoners om direct betrokken te zijn bij het monitoren van de luchtkwaliteit in Flevoland!