Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen over het Luchtmeetnet Flevoland. Staat uw vraag er niet tussen? Klik dan hier en stel uw vraag aan één van de projectpartners. 

Contact
Toon alle vragen Hoe zit het met mijn fijnstofmeter? Wat is fijnstof? Wat is het Luchtmeetnet Flevoland?

De fijnstofmeter zou anderhalf jaar probleemloos moeten functioneren. Na deze periode wordt per meter beoordeeld of deze vervangen moet worden. Mocht u voor het einde van de meetperiode verhuizen of om een andere reden niet verder kunnen meten, dan wordt u verwacht de fijnstofmeter in te leveren. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de meter. Mocht de fijnstofmeter kapot gaan, dan kan deze mogelijk niet worden vervangen.

De fijnstofmeter kan overal rond uw woning worden geplaatst, wel is het advies om de meter tussen de 2 en 3 meter boven de grond te installeren en onder een afdak zodat de meter droog blijft. Verder is er enkel nog een internet- en stroom verbinding nodig, de internetverbinding zal het beste zijn als de fijnstofmeter niet verder dan 15 meter van uw internet router wordt geplaatst.

Lukt het niet om uw meter aan de praat te krijgen? Op deze pagina kunt u in contact komen voor hulp bij het aan de praat krijgen van uw meter. 

Dat uw meter het niet doet kan aan verschillende zaken liggen. Sommige daarvan kunt u zelf oplossen. Hiervoor hebben we een document gemaakt waarin de meest voorkomende problemen op een rij worden gezet. Dit document kunt u hier vinden. (Dit zal zo snel mogelijk worden toegevoegd)

Daarnaast kunt ook kijken op het Samen Meten Forum van het RIVM. Hier staan veel antwoorden op veel voorkomende problemen met de meter. 

Nadat u uw meter hebt aangesloten wordt deze zichtbaar op de kaarten van Sensor Community en het RIVM. Als u bij de registratie van uw meter aanvinkt dat u niet uw exacte locatie wilt laten zien dan komt als een punt op de kaart te staan op een plek dicht bij uw huis, maar niet exact op de locatie van uw huis. 

Uw meter meet uitsluitend de concentraties fijnstof. 

De meter is niet nauwkeurig genoeg om te bepalen wat de bron is van de fijnstofconcentraties die worden gemeten. De meter constateert slechts dat deze concentratie fijnstof er op een bepaalde tijd is. De meetresultaten vormen dan ook geen juridische basis voor de uitstoot van fijnstof van bepaalde bronnen. 

De meter wordt aangesloten op de Wi-Fi zodat deze de gemeten fijnstofwaarden kan registreren en versturen. Dit is nodig om een beeld te schetsen van de fijnstofwaarden gedurende een periode. 

Wij hebben een handige handleiding gemaakt waar in staat hoe u uw meter laat communiceren met de Wi-Fi router die u in huis heeft. Deze vindt u hier. (Dit zal zo snel mogelijk worden toegevoegd)

Hierin geven wij u ook tips om te zorgen voor een sterk signaal tussen de fijnstofmeter en uw Wi-Fi router. 

Wij hebben een handige handleiding gemaakt waar in staat hoe u uw meter in elkaar zet. Deze handleiding vindt u hier. (Dit zal zo snel mogelijk worden toegevoegd)

In deze handleiding vindt u ook instructies voor het buiten ophangen van de meter. 

De meter wordt u gratis aangeboden door de projectpartners. 

Uw meter geeft een beeld van de concentraties fijnstof (PM10 en PM2,5) in de directe omgeving waar deze hangt. Daarnaast meet uw meter ook de temperatuur en de luchtvochtigheid. Deze gegevens zijn nodig om een beter beeld te krijgen van het effect van temperatuur en luchtvochtigheid op de fijnstofconcentraties. 

De gemiddelde luchtkwaliteit in Flevoland voldoet aan de wettelijke regels voor de luchtkwaliteit. Bovendien is de luchtkwaliteit in Nederland in de afgelopen tien jaar verbeterd. Er zit ongeveer 25% minder fijnstof in de lucht dan in 1994. Dit komt doordat Nederland veel maatregelen heeft genomen om de uitstoot van fijnstof te verminderen. 

De Provincie Flevoland werkt hard aan het verminderen van de negatieve gezondheidseffecten door fijnstof. Provincies en gemeenten werken hierin samen in het Schone Lucht Akkoord. Wilt u meer weten over het Schone Lucht Akkoord? Klik hier. 

Naast wat de Provincie doet zijn er ook Europese normen en regels van de Wereldgezondheidsorganisatie waar Nederland zich aan moet houden. Wilt u hier meer over weten, klik dan hier. 

De lucht in Flevoland is over het algemeen schoon. Toch kan er op sommige momenten veel fijnstof in de lucht zitten. Extreme voorbeelden daarvan kennen we uit India en China, de smog. Zo erg is het in Nederland niet. De concentraties hangen sterk af van de uitstootbron, maar ook van het weer. Zonnige dagen, in zomer én winter, gaan vaak samen met een slechte(re) luchtkwaliteit. Op dit soort dagen is er meestal een hogedrukgebied en een zwakke wind uit (zuid)oostelijke richting. Die wind voert verontreinigde lucht aan uit de buurlanden.  

Blootstelling aan te hoge concentraties is niet goed voor de gezondheid, vooral voor mensen met onderliggende longklachten, zoals astma. Kortdurende blootstelling aan fijnstof kan leiden tot ziekenhuisopname van mensen voor hart- en vaatziekten of luchtwegaandoeningen. Langdurige blootstelling aan te hoge concentraties kunnen chronische ziektes, zoals COPD en hart- en vaatziekten verergeren. In het ergste geval kunnen mensen hier vroegtijdig door overlijden.  

GGD Flevoland en het RIVM doen onderzoek naar het effect van fijnstof op de gezondheid. Wilt u meer weten over deze onderzoeken? Klik dan hier. 

Fijnstofdeeltjes kunnen worden verdeeld in primaire fijnstofdeeltjes en secundaire fijnstofdeeltjes. Deze benaming zegt ook veel over hoe de deeltjes in de lucht belanden. 

  • Primaire fijnstofdeeltjes: Primair fijnstof komt rechtstreeks als stofdeeltjes in de lucht en ontstaan door slijtage, vermaling of wrijving. Het kunnen deeltjes uit de natuur zijn, afkomstig van bodemerosie, woestijnzand, vulkanische as. Ook menselijke activiteit stoot primair fijnstof uit. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas komt primair fijnstof vrij. Ook bij wrijving, zoals slijtage van banden of bij het remmen of het vermalen van veevoer kan fijnstof vrijkomen. 
  • Secundaire fijnstofdeeltjes: Secundaire deeltjes ontstaan in de atmosfeer door chemische reacties uit gassen zoals ammoniak (NH3), zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx) of organische verbindingen. Er ontstaat fijnstof als deze stoffen zich hechten aan reeds bestaande deeltjes. 

Ruim de helft van het fijnstof in Nederland is van natuurlijke oorsprong. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld zeezout en bodemstof. Menselijke activiteiten veroorzaken de andere helft. Het verkeer (weg en water) is de grootste bron van fijnstof, vooral door het gebruik van diesel. Het verkeer stoot zo’n 40% van het fijnstof uit. Daarin wordt ze op de voet gevolgd door de industrie die ongeveer evenveel uitstoot. Daarna volgt de landbouw die zo’n 23% van het fijnstof uitstoot. Ook komt een groot deel van de fijnstof in Nederland aanwaaien uit het buitenland. 

Wilt u meer weten over hoe fijnstof in de lucht belandt of wat de bronnen zijn. Kijk dan hier op de website van het TNO.  

Fijn stof is een verzamelnaam voor deeltjesvormige luchtverontreiniging die klein genoeg is om ingeademd te worden. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt in verschillende fracties: PM10 en PM2,5 (fijnstof). De PM staat voor het Engelse Particulate matter. PM10 of PM2,5 geeft de grootte van de deeltjes aan. De fijnstofdeeltjes hebben respectievelijk een diameter van 10 en 2,5 micrometer hebben. 

Wilt u meer weten over fijnstofdeeltjes. Kijk dan hier op de website van het RIVM. 

Het aanmeldformulier voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De door u gegeven informatie is alleen beschikbaar voor intern gebruik binnen de deelnemende partijen en wordt op uw verzoek volledig verwijderd. 

U kunt op verschillende manieren bijdragen aan het Luchtmeetnet Flevoland:  

  • U kunt deelnemer worden in het Luchtmeetnet Flevoland en zelf de luchtkwaliteit in uw buurt meten. U kunt zich hier aanmelden. Let op! Als u zich aanmeldt betekent dat niet direct dat u een meter ontvangt. Er wordt een afweging gemaakt om te zorgen dat de meters gelijk worden verspreid over de hele provincie. 
  • U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief. Hiermee wordt u periodiek op de hoogte gehouden van ontwikkelingen uit het project. 
  • U kunt zich hier aanmelden om deel te nemen aan de Inwoners Advies Groep. In deze groep kunt u meepraten over de inrichting van het Luchtmeetnet Flevoland en de meetgegevens die uit het meetnet komt. 

Dit project is een citizen science project. Dat betekent dat de input van Flevolanders belangrijk is. De partners in het project laten zich adviseren door de Inwoners Advies Groep. Deze groep is samengesteld uit Flevolanders die meepraten en adviseren over de inrichting van het meetnet en de meetgegevens die ermee verzameld worden. 

Dit project is een samenwerking tussen Provincie Flevoland, RIVM, TNO, GGD Flevoland, Natuur en Milieufederatie Flevoland, Gemeente Almere, Gemeente Lelystad, Gemeente Dronten, Gemeente Noordoostpolder, Gemeente Zeewolde, Gemeente Urk en Provincie Zuid-Holland.

Het doel van het Luchtmeetnet Flevoland is om samen met Flevolanders de concentraties fijnstof op adres niveau in kaart te gaan brengen. Dit gaan we doen door 200 fijnstofmeters te verspreiden onder enthousiaste Flevolanders die willen helpen bij het kaart brengen van fijnstof in hun buurt. 

Op dit moment staan er twee officiële fijnstofmeetstations van het RIVM in heel Flevoland, daarnaast zijn er een aantal burgers die zelf fijnstof meten. Toch blijft Flevoland nog een blinde vlek. Het Luchtmeetnet Flevoland gaat dat veranderen! Door fijnstofconcentraties op adresniveau te meten met meer dan 200 fijnstofmeters.  De meetgegevens uit deze meters voeden de modellen van kennispartners RIVM en TNO. 

De meters komen te hangen door heel Flevoland. Het doel is om de meters gelijk te verdelen over de hele provincie. Hierdoor kunnen we een beeld krijgen van fijnstof in de hele provincie.